Östgöta Fika Tours

Fika och cykling hör ihop som ler och långhalm, så självklart vill vi ha ett arrangemang som hyllar det. Östgöta Fika Tours är ett helt nytt arrangemang från Hymer och Börslycke Gård med fokus på att njuta av det bästa Östgötaslätten har att erbjuda, där du själv väljer hur långt och när du vill cykla. Det hela avslutas med ett stort cykelfika i Väderstad.

Fånga tuppar på slätten

Datum, fikaturer: 1 juni - 29 augusti. Du väljer själv vilka dagar som passar dig.
Datum, avslutning: 29 augusti cykelfika i Väderstad. Drop-in ca 11 - 13 
Klass: Motion, fast du kör så fort du vill.
Distans: Flexibelt.
Fika: Ja, massa!

Det finns inget specifikt datum när du ska köra, inte heller någon speciell rutt eller distans. Målet däremot är väldigt speciellt - att få avnjuta dom bästa fiken och gårdsbutikerna i Östergötland och samla Börslycke-tuppar i form av stämplar, för att få vara med på det avslutande eventet i Väderstad med chans att vinna fina priser från Börslycke Gård samt startplatser till våra andra lopp. 

Så här går det till:

  1. Se till att få ett stämpelkort att samla Börslycke-tuppar i. Dessa kommer att finnas på Börslycke Gård, samt delas ut via cykelklubbar i Östergötland.
  2. Cykla till så många av fiken nedan du vill och samla Börslycke-tuppar. Ensam eller i grupp, men  med hänsyn till gällande restriktioner. Stämpel ges bara till dig som kommer i cykelkläder så klart.
  3. Kom till fikat i Väderstad den 29/8, se nedan.
  4. Utlottning av priset kommer att ske enligt nedan.

Denna sida uppdateras kontinuerligt med information, men för att riktigt hänga med tipsar vi om följa OstgotaFikaTours på Instagram eller gå med i denna Facebook-grupp.

Gran Finale - Väderstad

När: 29/8, drop-in ca 11 - 13
Var: Väderstad Centralkonditori
Hur: Med eller utan stämpelkort 

Söndagen den 29/8 satsar vi på ett mäktigt fika på Väderstad Centralkonditori med cyklister från runt om på Östgöta-slätten. Om du har ett stämpelkort så kan du ta med det och lämna in för chans att vinna ett av dom fina priserna. Glöm inte att fylla i din email-adress så att vi kan kontakta dig vid vinst.

Fiken

Tillsammans med Börslycke Gård har vi valt ut några av de bästa fiken och gårdsbutikerna i Östergötland, gamla klassiker blandat med nya uppstickare. Alla fiken har så klart Börslyckes goda kolpr i sitt sortiment. Vi hoppas och tror att detta kan bli ett riktigt njutbart event som räcker hela sommaren.

Läs på lite om fiken och gårdsbutikerna nedan. Klicka på respektive bild för att hitta öppettider och läge. Längre ned har du dessutom en karta där du kan hitta var respektive fik ligger. Vi kommer kontinuerligt att uppdatera bilderna nedan med bilder som deltagare publicerar på instagram med #östgötafikatours. Flera fik har dessutom en egen hashtag listad som du gärna får använda när du publicerar bilder från dom.

Förslag runda: Bostället

Vill du göra en utflykt till landet och ta en mysig fika i trevlig miljö?  Då är du varmt välkommen till Boställets vedugnsbageri. I deras mysiga café kan du avnjuta bullar, frallor med lokala ostar, eller kanske en våffla.

Förslag runda: Småland

På Brostorps gård bedrivs mjölkproduktion och en del av mjölken blir till ost och ostkaka i gårdens eget mejeri. I deras lilla  gårdsbutik kan du köpa deras ostar och vår ostkaka, samt lite annat mathantverk. Tilsammans med Fiket i Gränna är Brostorp ett av två bidrag från Småland i Östgöta Fika Tours.

Förslag runda: Tuppen till Börslycke

Börslycke Gård gör inte bara himmelsk kola, dom stöder dessutom Hymers damlag och har lagom till i år satsat mer på sin servering på plats. I sitt kök tillverkar dom hantverksmässigt kolor, kolasås, marmelad, chutney och vinägrett.

Förslag runda: Småland

Fiket i Gränna är något så ovanligt som ett välbevarat 50-tals fik. Med unik miljö & atmosfär kan du få uppleva nostalgi på hög nivå. I sitt egna bageri bakar de klassiker så som wienerbröd, radiokaka & dammsugare men testar gärna på dem nya trenderna med.

Förslag runda: Grepstad

Grepstad gårdsbutik fokuserar på närproducerade varor. De flesta produkterna i gårdsbutiken kommer från deras egen gård och från små producenter i närheten. Missa inte deras surdegsbullar.

Förslag runda: Blåvik

Gårdsbutiken i Blåvik är en handelsplats för lokal mat och hantverk. Här finns något för alla dina måltider - frukost, fika, lunch och middag. Slå dig ner i uterummet med en glass och se ut över vackra sjön Sommen. Notera att det är begränsade öppettider.

Förslag runda: Hagebyhöga

Få saker går upp mot att gömma sig från kantvinden och njuta av fikat i ett soligt lugn på Hagebyhögas innergård.

Förslag runda: Nyfiket Ektorp

Nyfiket ligger precis så långt norrut som man kommer i Östergötland och öppnade våren 2020. Dom satsar på hembakat och har alltid dadelbollar att locka med. Notera att det är grusväg sista biten.

Förslag runda: Norsholm slusscafé

Hos nystartade Norsholm Slusscafé kan du som är fikasugen eller småhungrig slå dig ned vid ett av trädgårdsborden och anjuta en god kopp kaffe med bulle, matig smörgås eller lättare lunch precis intill vackra Göta Kanal.

Förslag på runda: Rosteriet i Vadstena - Ladugård 206

Rosteriet i Vadstena är en del av Ladugård 108. Dom satsar på gott kaffe rostat med kärlek. Därodlat men närrostat lyder deras filosofi som bygger på samspel mellan böna, odlare och rosteri. Deras produktion är småskalig och hantverksmässig, varje steg i processen gör vi för hand.

Förslag runda: Stafsäter

För Stafsäter är glasstillverkningen ett hantverk som skapas med kärlek och omtanke. Med kärlek kommer inspiration om lite annorlunda och spännande smaker än vad man kanske är van vid. Varför inte prova en våffla med en klick sylt och glass?

Förslag runda: Väderstad

Mitt på Östgötaslätten ligger Östergötalnds förmodligen mest berämda café. Det finns många anledningar att älska Väderstads centralkonditori, inte minst deras valnöts- och briemackor.

Förslag runda: Bagarboden

Therése Spjelkavik har precis tagit över Bagarboden i Rimforsa. Att öppna ett café har funnits på önskelistan sen tonåren och nu har möjligheten äntligen dykt upp.

Vill du hitta fler förslag på rundor, inklusive hur du tar dig till alla fik på en runda, så är det bara att sortera våra rundor i bokstavsordning och leta upp dom som är taggade med Östgöta Fika Tours. Varje runda anger var du hittar respektive fik, samt oftast även telefonnummer till dom.

Saknar du något fik? Varför inte tipsa dom att kontakta Bösrlycke Gård och se om dom kan ansluta?

Utmaningar och priser

Under arrangemangets gång kommer vi att annonsera olika priser och utmaningar. För att hålla dig uppdaterad rekommenderas vårt Instagram-konto eller Facebook-grupp. En del priser utses under arrangemangets gång andra på det avslutande eventet i Väderstad.

För priser som bygger på poster på Facebook och Instagram, så gäller det så klart att du gör posten offentlig så att vi kan se den.

  

Notera att det är helt OK att ta sig till lämplig startplats med exempelvis pendel, men mellan fiken ska man definitivt cykla. 

Här hittar du tupparna

Börslycke-tupparna markerar var de olika fiken finns att finna, dvs var du kan samla tuppar. Klicka på respektive tupp för att identifiera fiket. Cyklister från Jönköping i sydväst till Norrköping i nordöst bör kunna få till rundor som kvalificerar dom för det avslutande eventet i Vädererstad. Precis som i vilken stor tour som helst så tar vi oss friheten att ha några etapper utanför regionen.

Övrig information

  • Deltagande sker på egen risk.
  • Gällande trafikregler ska följas.
  • Rådande restriktioner med anledning av pandemin ska följas.
  • Godkänd cykelhjälm är obligatorisk.

Upplysningar

För övriga upplysningar info@ckhymer.com

Partners