Östgöta Fika Tours

Fika och cykling hör ihop som ler och långhalm, så självklart vill vi ha ett arrangemang som hyllar det. Östgöta Fika Tours är ett helt nytt arrangemang från Hymer och Börslycke Gård med fokus på att njuta av det bästa Östgötaslätten har att erbjuda, där du själv väljer hur långt och när du vill cykla. Det hela avslutas med ett stort cykelfika i Väderstad.

Målet - samla tuppar

Datum, fikaturer: 17 maj - 22 augusti. Du väljer själv vilka dagar som passar dig.
Datum, avslutning: 29 augusti siktar vi på Sveriges största cykelfika i Väderstad. 
Klass: Motion, fast du kör så fort du vill.
Distans: Flexibelt.
Fika: Ja, massa!

 

Det finns inget specifikt datum när du ska köra, inte heller någon speciell rutt eller distans. Målet däremot är väldigt speciellt - att få avnjuta dom bästa fiken och gårdsbutikerna i Östergötland och samla Börslycke-tuppar i form av stämplar för att få vara med på det avslutande eventet i Väderstad med chans att vinna fina priser från Börslycke Gård och andra. 

Så här går det till:

  1. Se till att få ett stämpelkort att samla Börslycke-tuppar i. Dessa kommer att finnas på fiken, samt delas ut via cykelklubbar i Östergötland.
  2. Cykla till så många av fiken nedan du vill och samla Börslycke-tuppar. Ensam eller i grupp, men  med hänsyn till gällande restriktioner. Stämpel ges bara till dig som kommer i cykelkläder så klart.
  3. Anmäl dig till Väderstad-eventet, se nedan.
  4. Cykla till Väderstad för det som kan bli Sveriges största cykelfika. 
  5. Utlottning av priset kommer att ske enligt nedan.

Fiken

Tillsammans med Börslycke Gård har vi valt ut några av de bästa fiken och gårdsbutikerna i Östergötland, gamla klassiker blandat med nya uppstickare. Alla fiken har så klart Börslyckes goda kolpr i sitt sortiment. Vi hoppas och tror att detta kan bli ett riktigt njutbart event som räcker hela sommaren.

Läs på lite om fiken och gårdsbutikerna nedan. Klicka på respektive bild för att hitta öppettider och läge. Längre ned har du dessutom en karta där du kan hitta var respektive fik ligger. Vi kommer kontinuerligt att uppdatera bilderna nedan med bilder som deltagare publicerar på instagram med #östgötafikatours. Flera fik har dessutom en egen hashtag listad som du gärna får använda när du publicerar bilder från dom.

Vill du göra en utflykt till landet och ta en mysig fika i trevlig miljö?  Då är du varmt välkommen till Boställets vedugnsbageri. I deras mysiga café kan du avnjuta bullar, frallor med lokala ostar, eller kanske en våffla. 

På Brostorps gård bedrivs mjölkproduktion och en del av mjölken blir till ost och ostkaka i gårdens eget mejeri. I deras lilla  gårdsbutik kan du köpa deras ostar och vår ostkaka, samt lite annat mathantverk.

Börslycke Gård gör inte bara himmelsk kola, dom stöder dessutom Hymers damlag och har lagom till i år satsat mer på sin servering på plats. I sitt kök tillverkar dom hantverksmässigt kolor, kolasås, marmelad, chutney och vinägrett.

#himmelskkola

Fiket i Gränna är något så ovanligt som ett välbevarat 50-tals fik. Med unik miljö & atmosfär kan du få uppleva nostalgi på hög nivå. I sitt egna bageri bakar de klassiker så som wienerbröd, radiokaka & dammsugare men testar gärna på dem nya trenderna med.

Grepstad gårdsbutik fokuserar på närproducerade varor. De flesta produkterna i gårdsbutiken kommer från deras egen gård och från små producenter i närheten. Missa inte deras surdegsbullar.

Gårdsbutiken i Blåvik är en handelsplats för lokal mat och hantverk. Här finns något för alla dina måltider - frukost, fika, lunch och middag. Slå dig ner i uterummet med en glass och se ut över vackra sjön Sommen. Notera att det är begränsade öppettider.

Få saker går upp mot att gömma sig från kantvinden och njuta av fikat i ett soligt lugn på Hagebyhögas innergård.

Rosteriet i Vadstena är en del av Ladugård 108. Dom satsar på gott kaffe rostat med kärlek. Därodlat men närrostat lyder deras filosofi som bygger på samspel mellan böna, odlare och rosteri. Deras produktion är småskalig och hantverksmässig, varje steg i processen gör vi för hand.

#rosterietvadstena

För Stafsäter är glasstillverkningen ett hantverk som skapas med kärlek och omtanke. Med kärlek kommer inspiration om lite annorlunda och spännande smaker än vad man kanske är van vid. Varför inte prova en våffla med en klick sylt och glass?

Mitt på Östgötaslätten ligger Östergötalnds förmodligen mest berämda café. Det finns många anledningar att älska Väderstads centralkonditori, inte minst deras valnöts- och briemackor.

#väderstadcentralkonditori

Väderstad-eventet

Om pandemin tillåter är planen att avsluta med ett stort cykelfika-event på Väderstad Centralkonditori. För att kvalificerar till detta event måste du ha besökt minst 3 av fiken under evenemangsperioden.

Vi kommer att fixa anmälan till det avslutande eventet i Väderstad via RaceID. Du kommer att kunna välja olika fikapaket samt tidsslott.

Priser

För att vinna pris måste du vara anmäld till det avslutande eventet. Följande priser delas ut:

NamnAntalPrisKriterier
Östgöta Fika ToursXLottas ut bland dom som besökt minst sex fik en gång under perioden.
Lilla Östgöta Fika ToursXLottas ut bland dom som besökt minst tre av fiken minst en gång under perioden.
#HimmelskolaXLottas ut bland er som postat med hashtag #himmelskola och #östgötafikatours på instagram
#CKHymerfikatoursXGratis anmälan till valfritt Hymer-arrangemang under kommande årLottas ut bland er som postat med hashtag #CKHymerfikatours och #östgötafikatours på instagram
RandofikarenXLottas ut bland dom som kört till flest fik på en och samma runda. Stopp på minst två av fiken och registrering på Strava eller motsvarnde krävs. Vid oavgjort avgör först den som samlat flest stämplar, sedan lotten.
MästerfikarenXLottas ut till de som samlat flest stämplar under perioden.
ExtrapriserXLite bonusar ska vi allt komma på. ;)

Notera att det är helt OK att ta sig till lämplig startplats med xempelvis pendel, men mellan fiken ska man definitivt cykla. 

Hitta

Börslycke-tupparna markerar var de olika fiken finns att finna. Klicka på respektive tupp för att identifiera fiket. Cyklister från Jönköping i sydväst till Norrköping i nordöst bör kunna få till rundor som kvalificerar dom för det avslutande eventet i Vädererstad. Precis som i vilken stor tour som helst så tar vi oss friheten att ha några etapper utanför regionen.

Övrig information

  • Deltagande sker på egen risk.
  • Gällande trafikregler ska följas.
  • Rådande restriktioner med anledning av pandemin ska följas.
  • Godkänd cykelhjälm är obligatorisk.

Upplysningar

För övriga upplysningar info@ckhymer.com

Partners