Östgöta Motion special edition

Östgöta Motion special edition

Dagen innan det var dags för årets Östgöta Motion så snöade det i hela Östergötland. Deltagare -och andra- skickade snöiga bilder från när och fjärran. Bara några kilometer bort från banan var det 5 cm snö. Det var därför inte konstigt att deltagarna var skeptiska och tänkte att vi hette Bob, när vi kvällen innan meddelade från banan att det inte snöat där och att den var i praktiken torr. Eftersom prognosen visade att det inte skulle komma mer snö bestämde vi oss för att genomföra loppet.

När det var dags att gå upp och ta sig till loppet så var det inte svårt att förstå att många var än mer skeptiska till att loppet skulle bli av, eller som en av deltagarna, Magnus Bark, skrev i sin race report:

Jag sov oroligt natten innan årets första motionslopp, Östgöta Motion. Vaknade till ljudet av bilar som körde på parkeringen – skaren lät som krossat glas. När jag tittade ut möttes jag av 2–3 cm skarsnö. Is på gatorna. Vinterns träning har varit dålig och sängen lockade mer än någonsin. Det blir nog inställt?

Magnus Bark i sin race report efter loppet

Tvärtom mot vad Magnus befarade så hade natten gjort varvet runt Ljungsjön än bättre. Däremot hade ett parti på 3-4 meter fått svallis. Partiet var dock en bit ut på stora varvet. Istället för att stressa och ta risken att banka och salta bort den så bestämde vi oss för att göra loppet till ett varvlopp – 10 varv runt Ljungsjön (dvs lika många varv som Sveriges herrelit körde dagen efter när Östgötaloppet avgjordes).

Men det kom ett meddelande från tävlingsledningen: De hävdade att ”lilla rundan” hade länets bästa vägskick just nu. Jag trodde dem inte, men åt min gröt och körde i väg till Ljung. I värsta fall var det inte långt att åka hem igen, typ. Men de hade rätt, vägarna var verkligen torra och rena så fort jag lämnat Linköping.

Magnus var skeptisk, men tog sig till start

Andra bestämde sig för att vi faktiskt hette Bob och höll sig hemma, men loppet kom igång om än med avsaknad av en stor del av fältet. Att folk inte trodde på oss kan vi definivt förstå (ni kommer att få en rabattkod till Roxen Runt så ni får ett nytt försök i bättre väder – hoppas vi).

Även om det var snöfritt, någon plusgrad och torra vägar så gjorde vinden sitt för att ge en tuff utmaning, men lite samarbetsvillig var moder natur trots allt.

Det var kallt. Det blåste. Mycket. Men som tur är var vindriktningen som värst när vi hade lä av skogen norr om sjön och för en gångs skull skön medvind längs kanalen.

Magnus fick glädja sig åt att vinden blåste åt rätt håll iaf
Magnus Bark på Östgöta Motions klassiska upploppsraka. Denna gång med medvind. Foto: Sport- och Naturfoto

Vilken cykel skulle väljas, hur skullr vinden bemästras och vilka kläder var rätt? Dom frågorna var det nog mer än en av deltagarna som ställde sig.

Föreberdelser inför loppets start. Hur många lager kläder var rätt mängd? Foto: Sport- och Naturfoto
Även Tomas var skeptisk till väglafet när han drog hemifrån och tog därför vintercykeln, något han ångrade när han såg det fina väglaget. Han fick iaf lite sxtra träning på det viset. Foto: Sport- och Naturfoto

Varvbanan gjorde att det blev tätt med möjligheter för fika-stopp med varm saft eller kaffe, samt att funktionärerna stod tätare placerade och därmed kunde heja på mer.

Arrangörerna hade fixat till en riktig tävlingskänsla för oss motionärer, vid målet hölls varvskyltar upp och vid sista varvet klockringning. Till sist kom jag i mål, dubbelvarvad av de snabbaste. Men det gick, trots känslan i kroppen. Mycket tack vara alla funktionärers varma hejarop!

Magnus avslutar sin race report
När Arne är på plats så är minst ett stort leende på plats. Gammalt Östgöta-ordspråk. Foto: Sport- och Naturfoto

Väl i mål väntade så klart än mer fika i form av bullar, bananer, himmelsk kola från Börslycke Gård och så klart varm korv med bröd.

Efter ett par års pandemiavbrott var äntligen varmkorv med bröd tillbaks på Östgöta Motion. Foto: Sport- och Naturfoto

Tack till alla er som var med och cyklade eller som ställde upp som funktionärer i denna mycket speciella Östgöta Motion. Vill ni se fler bilder från loppet så har Sport- coh Naturfoto lagt upp dom här. Glöm inte att ge dom fotocred när du delar.

Slutligen några av de kommentarer vi fick efter loppet.

Trevligt som vanligt och verkligen tur att vägarna var så fina runt Ljung! Tack för rabattkoden, jag har precis utnyttjat den så nu ser jag fram mot Roxen Runt 🙂

Ulf Rydberg

Tack för bra arrangerat trots omständigheterna!

Vi ses!

Viktor Fransson

Tack för rabatten, det blir till att anmäla sig. Körde Roxen förra året och det var ju ett jättefint lopp.

Tack, än en gång. 

Johan Gille

Välkommen till Roxen Runt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *