SM-veckan – Kortdistans

Den 1/7  arrangerar SCF och Hymer i samarbete, SCF Svenska Mästerskapen i landsväg kortdistans som del av SM-veckan i Linköping. Tävlingen gäller också som årets Wolfram Grand Prix.

Utöver detta arrangerar vi också Svenska Mästerskapen i paracykling och MTB XCE.

Om sporten

Kortdistansen körs på landsvägscykel (det som i folkmun brukar kallas racer). Det är masstart som gäller och cyklisterna kör sedan 50 minuter på en varvbana och sedan tre varv till. Först i mål vinner loppet.

På SM ligger banan (se nedan) mitt i centrala Linköping och är 1.5 km lång. Det är en relativt snabb bana där man kan förvänta sig att de starkare cyklisterna kommer att göra sitt bästa för att grilla motståndarna upp för Storgatan varje varv. 

Tid, 1 juliKlassDistans
10:30Final Herrar50 min + 3 varv
13:40Final Damer50 min + 3 varv

Publik

Fri entré. Läktare finns vid start och mål, men det går också att stå längs med banan, eller varför inte gå motvarvs för att se lite olika delar?

Cyklister i fokus

2021 dominerade hemaklubben Hymer och grannarna Motala AIF Serneke Allebike, i cykel-Sverige. Tillsammans vann man det mesta som gick att vinna, så det är inte en slump att den regereande mästarna i kortdistans, Johanna Palmqvist och Jonathan Ahlsson, är från Hymer respektive MAIF. Båda klubbarna ser än starkare ut på pappret 2022, så om vinsten går till Östgötaslätten så är det ingen överraskning.

Prova på

  • Barnens Grand Prix
    Gratis lopp för låg- och mellanstadiebarn på citybanan i direkt ansluting till SM i kortdistans.
  • Prova på träning
    Välkommen att prova en träningsrunda med oss på onsdagarnas Mjärdevi-cykling eller lördagarnas motionsdistans. Eller varför inte anmäla dig till Roxen Runt?
  • E-cykling
    Activitus bjuder dig prova att cykla i London, Watopia eller varför inte Paris - fast mitt på Stora torget i  Linköping, med nya stora cykel-trenden: e-cykling.

Anmälan

ANMÄL DIG NU

Amanda Bolin

Ett av säsongens nytillskott i Hymer Damelit har så väl SM- som NM-guld i triathlon.

Kommer även tävla i MTB där hon tog SM-brons i XCM 2021.

Carin Winell

Efter att lagkamraten Frida stått för dagens långa utbrytning kunde Hymers Carin segla ifrån konkurrenterna i spurten och säkra SM-guldet i linje 2021.

Gabriel Sandör

Hymers Gabriel kryddar sin triathlon-karriär, som inkluderar 10 SM-guld, med att visa att han även vara med och slåss om segrarna i landsvägscykling.

Hugo Forssell

Efter två brons i rad fick Hugo en välförtjänt revansch när han blev svensk mästare i tempo 2021 för MAIF. I år är han tillbaks i moderklubben Hymer.

Johanna Palmqvist

Johanna var inte bara med och startade Hymer damelit 2020, hon tog samma år sitt första SM-guld i kortdistans och försvarade det 2021. Ska hon fixa trippeln på hemmaplan?

Marcus Jansson

Hymers Marcus är regerande EM- och SM-mästare i MTB-O. På landsvägscykeln har han bland annat segrar i Östgötaloppet 2021 och Wolfram Grand Prix 2020.

Matilda Frantzich

Med silver på kortdistansen 2021 och totalseger i Swecup så är CK Ringens Matilda Frantzich definitivt en av årets klara favoriter.

Richard Larsén

Med ett SM-guld och tre silver i linje är Richard, som i år kör för storsatsande Motala AIF, alltid en av favoriterna när det vankas SM.

Victor Hillerström Rundh

Med en distinkt attack med någon kilometer kvar till mål avgjorde Hymers Victor Hillerström-Rundh kampen om SM-guldet på linje 2021.

Banan

Arrangörer

Guld-sponsorer

Silver-sponsorer