SM-veckan – Paracykel

Den 30/6 arrangerar SCF och Hymer i samarbete, SCF Svenska Mästerskapen i Paracykling jaktstart som del av SM-veckan i Linköping

Utöver detta arrangerar vi också Svenska Mästerskapen i kortdistans och MTB XCE.

Om sporten

Paracykel är cykel för personer med fysiska funktionsnedsättningar samt synskadade/blinda,

 • Genom att anpassa cykeln efter en persons funktionsnedsättning möjliggörs för en stor grupp att cykla.
 • Paracykling har sin början på 80-talet och har vuxit sig starkt i Europa och Nordamerika och ingår sedan 1988 i Paralympics.
 • Svenska Cykelförbundet arbetar med fokus att få paracykling att växa i bredd, elit och landslag samt integreras i övriga cykelsverige med Paracykel.se.

På SM i Linköping kör man i disciplinen jaktstart med cykeltypen racer. Det innebär att atleter med olika funktionsnedsättningar samt kvinnor och män möter varandra i en och samma tävling. Avstånden vid starten bestäms utifrån respektive deltagares klass och kön. Det möjliggörs genom att en faktortabell som är framtagen av det internationella cykelförbundet UCI används för att bestämma avståndet mellan starterna.

Först i mål som kört de uppsatta varven är vinnare.

På SM ligger banan (se nedan) mitt i centrala Linköping och är 1.5 km lång. 

Tid, 30 juniKlassDistans
11:30Final Mixed16 varv

Publik

Fri entré. Läktare finns vid start och mål, men det går också att stå längs med banan, eller varför inte gå motvarvs för att se lite olika delar?

Prova på

 • Barnens Grand Prix
  Gratis lopp för låg- och mellanstadiebarn på citybanan i direkt ansluting till SM i kortdistans.
 • Prova på träning
  Välkommen att prova en träningsrunda med oss på onsdagarnas Mjärdevi-cykling eller lördagarnas motionsdistans. Eller varför inte anmäla dig till Roxen Runt?
 • E-cykling
  Activitus bjuder dig prova att cykla i London, Watopia eller varför inte Paris - fast mitt på Stora torget i  Linköping, med nya stora cykel-trenden: e-cykling.

Anmälan

ANMÄL DIG NU

Cyklister i fokus

Svensk paracykel tillhör den absoluta världseliten. Den stora stjärnan är Anna Beck, som med ett helt fantastiskt 2021 välförtjänt nominerades i kategorin Årets kvinnliga idrottare till Idrottsgalan på Avicii Arena.

Anna Beck

Skoghalls CKs Anna Beck tog dubbla VM-guld och paralympiska silver 2021. På SM satsar hon så klart på vinst.

.

Daniel Strandberg

Daniel kör i Paracykel-landslaget och satsar mot Paralympics i Paris 2024. I Linköping satsar han på att ge de övriga cyklisterna en match om segern!

Banan

Arrangörer

Guld-sponsorer

Silver-sponsorer