Genrep inför SM

Genrep inför SM

Nu till helgen 13-14 april är det tävlingspremiär för landsvägscyklisterna då Linköpingsklubben CK Hymer arrangerar Östgötaloppet, en cykeltävling som sedan många år är årets första linjelopp, dessutom så körs Östgöta Motion och Östgötatempot under helgen. Och då CK Hymer i år arrangerar SM i landsvägscykling så blir helgen med Östgötaloppet en generalrepetition inför tävlingarna i juni.

Östgötaloppet är en av Sveriges äldsta årligt återkommande cykeltävlingar som kördes första gången redan 1925, de två första åren var det IK Forward som var ansvarig klubb medan CK Hymer tog över rodret till tävlingen 1927. Första tävlingen vanns av Tryggve Johnsson från arrangörsklubben, bland segrare genom åren återfinns namn som Bernt Johansson, Anders Adamsson och Elisabeth Höglund. Förra året vann Ebba Granqvist, då Motala AIF CK, numer Falu CK damelit och Rasmus Mikiver från hemmaklubben vann herrelit, och båda finns med i startlistan till helgens upplaga av loppet på östgötaslätten. Arrangörsklubben CK Hymer har starka lag i både dam- och herrelit med starka cyklister på startlinjen. Till de främsta utmanarna kan man räkna cyklister bland annat från grannklubben Motala AIF CK och deras UCI Continentallag Motala AIF Serneke Allebike. Positivt för återväxten i svensk cykel är att hela 30 herrjuniorer är anmälda till årets första lopp. Störst klunga är det i herrelit med 80-tal cyklister anmälda. Östgötaloppet körs på söndag 14 april och som vanligt är start och mål förlagd till området kring Ljungs Kyrka, några kilometer utanför Ljungsbro och totalt är cirka 220 cyklister anmälda.

Motionärerna inleder helgen med att på lördag förmiddag ge sig ut på 61 kilometer långa banan på östgötaslätten och här är närmare 100 cyklister anmälda. På lördagseftermiddagen så är det sedan dags för Östgötatempot där man kan få se fram emot en tvekamp i herrelit mellan Jacob Ahlsson, Motala AIF CK, som vunnit tempo-SM de senaste två åren och mästaren från 2021, Hugo Forssell, CK Hymer. Till tempot är drygt 100 cyklister anmälda.

Arrangörsklubben CK Hymer, som fyller 100 år som förening i år, har fått uppdraget att arrangera SM för landsvägscyklisterna 2024 och tävlingarna körs under midsommarveckan. 17-18 juni är det tempolopp som gäller, dessa körs med start och mål i Västerlösa sydväst om Linköping medan linjeloppen körs med Vallastaden som centrum med ungdoms- och masterklasser 19-20 juni och så avslutas veckan med junior- och seniorklasser midsommardagen 22 juni och söndagen 23 juni Så årets upplaga av helgen med Östgöta Motion, Östgötatempot och Östgötaloppet blir ett arrangörsmässigt genrep inför SM.
– Utöver att det är ett bra genrep i sig så blir det ett utmärkt tillfälle för oss att kommunicera med cyklister och ledare från andra klubbar för att få idéer hur vi kan skapa en riktig cykelfest under SM-tävlingarna i sommar, berättar SM-ansvarige Jan Brugård och lägger till.
– Med Trafikverkets förändrade rutiner under senaste åren så blir Östgötatempot och Östgötaloppet tillfälle att ytterligare förbättra det samarbetet för att skapa säkra och välfungerande evenemang.

Till helgen är det främst funktionärer från CK Hymers egna led som bemannar tävlingarna, men till SM kommer det så klart inte räcka till, fler funktionärer behövs så man kommer få hjälp av ett antal andra klubbar med bemanningen.
– Det är jättekul att vi fått så mycket positiv respons från cykel-, skid- och triathlon-klubbar i Östergötland, som alla vill vara med och hjälpa till att skapa ett fantastiskt event. Faktum är att vi genom Jönköpings Cykelklubb också når utanför Östergötland i samarbetet, säger Jan.

Tidsschema för helgen:

Lördag 13 april 10.00 startar Östgöta Motion från Ljungs Kyrka och 14.00 inleds Östgötatempot, först ut är ungdomsklasserna.

Söndag 14 april sker första start 08.30 då herrjunior och herrsenior ger sig ut på banan. Sedan pågår tävlingen under dagen och sist startar damelit, 13.10 med målgång ett par timmar senare.

Mer information om startande, klasser och tider finns hittar man här:
www.sportstiming.se/event/14017 eller www.ckhymer.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *