Hymer-dominans på Wolfram Grand Prix

Hymer-dominans på Wolfram Grand Prix

Damlaget håller i taktpinnen

Varje år avgörs Wolfram Grand Prix inför täta publikled i Linköpings centrum. Det brukar vara en färgsprakande inledning av Linköpings stadsfest. 2020 är dock som alla vet inte som andra år, så stadsfesten fick ställas in och att samla täta publikled i stan var inte på fråga. Så skulle vi också ställa in?

Tvärtom, vi flyttade bara tävlingen till fina Linköpings Motorstadion i Sviestad, ersatte publik på plats med live-sändningar, och la till tre nya klasser: herrar senior, P15-16 och framförallt damer elit!

Sebastian Cano vår egen Vacchi
Sebastian Cano, vår egen Vacchi.
Foto: Johan Ericsson, Myllan Foto

Inväntan på beslut om linje-SM skulle bli av den 22 Augusti, gjorde att vi fick vänta väldigt länge innan vi kunde sätta datum för loppet. Vi hade dock säkrat bokning av banan, tack Sviestad för mycket bra samarbete, så direkt när beslutet att skjuta på SM togs, kunde vi gå ut och annonsera att Wolfram Grand Prix skulle arrangeras den 21/8.

Det sent bestämda datumet gjorde visserligen att startfälten blev något mindre än vad vi kanske önskat, men kvalitén var desto högre.

Herrar Senior + P15-16

Spurt i seniorklassen
Slutspurt i herrar senior.
Foto: Johan Ericsson, Myllan Foto

Acke Dahlblom och Gustav Lovidius, båda P15-16 från Södertälje CK (så klart), fick starta tillsammans med herrar senior. Hymer hade ett stort numerärt övertag och utnyttjade det till att köra mycket offensivt. Efter ett antal utbrytningar stod kampen mot slutet mellan tre Hymeriter Jo Lenaerts, Pontus Andresen och Johan Fredriksson, samt Rickard Nilsson, MAIF, Anders Johansson Wänershof och Björn Ringefelt, JCK. Hymer lyckades inte utnyttja övertaget full ut, utan Anders gjorde en stark spurt och kom in före förra veckans bronsmedaljör från H30-SM, Pontus, samt Jo.

Pomtus får SM-brons
Pontus överraskades med att få ta emot sitt SM-brons i H30 tempo efter loppet.
Foto: Johan Ericsson, Myllan Foto

Damer Elit

Sveriges bästa damlag.
Foto: Johan Ericsson, Myllan Foto

För första gången någonsin kunde vi äntligen få med en damklass i Wolfram Grand Prix. Det blev ett litet startfält, men med enormt bra kvalité. Fyra av de startande slutade i topp tio på kortbane-SM mindre än en vecka tidigare, som Johanna Palmqvist vann. Därmed kunde hon köra sitt första lopp som regerande svensk mästarinna på Sviestad. Som inte det vore nog fanns även Sara Olsson, Team Henriksson, som om hon kunnat vara med på SM hade varit en av huvudfavoriterna, med i startfältet.

Som vanligt försökte Hymer använda sitt numerära övertag och hela laget jobbade hårt från start för att trötta ut konkurrenterna med Sara i spetsen. Hemmalagets Karin Magnusson fick tidigt en lucka, men valde att avbryta attacken, bara för att strax senare tvingas bryta med punktering. Det hindrade inte tjejerna från en fortsatt offensiv körning.

Sara jagar in en av flera utbrytningar.
Foto: Johan Ericsson, Myllan Foto

Efter ett tag bildades en ledarkvartett, med SM-åttan Ida Wånggren, HVR16, femman, Carin Winell, och tian Emelie Hjärtström, båda från hemmalaget Hymer, samt Sara. Ett tiotal sekunder bakom jagade en trio med Johanna och Anna Johansson från Hymer och Alice Gustafsson, MAIF. Det såg länge ut som att chansen var borta för Johanna, men Anna drog ett antal varv innan Johanna kunde brygga ikapp tät-kvartetten.

Ida leder utbrytarna i det som såg ut som guld-kampen.
Foto: Johan Ericsson, Myllan Foto

Efter hårdkörning av Carin sista varven gjorde Johanna en attack, som ingen kunde svara på, på slutet av den bortre rakan. Sara gjorde en mycket stark insats och tog andraplatsen före Ida.

Johanna korsar mållinjen som vinnare ännu en gång.
Foto: Johan Ericsson, Myllan Foto

– Tanken var att någon i laget skulle vinna. Så det var det vi körde för och det är så skönt att ha ett lag som kör för och med en. Med två varv kvar hade jag en lucka fram som jag fick damma igen. Sen chillade jag lite inför spurten och hoppades att jag skulle ha krafter kvar. Sen fick jag en lucka direkt, säger Palmqvist.

Johanna beskriver avslutningen till Corren
Dampallen
1. Johanna, 2. Sara, 3. Ida
Foto: Johan Ericsson, Myllan Foto

Herrar Elit + Junior

Samling för start
Uppradade inför start.
Foto: Johan Ericsson, Myllan Foto

Precis som hos damerna så var den svenska mästaren anmäld till loppet. Men, efter att dagen innan ha blivit uttagen till landslagsuppdrag i Frankrike, så fick han, den super-starke junioren Edvin Lovidius från Södertälje CK, lämna återbud, precis som flera av de övriga landslagskillarna.

Även herrelit hade dock fortfarande et mycket starkt startfält, med bland annat SM-tvåan Linus Kvist från MAIF Racing. På förhand såg det ut att bli en rejäl kamp mellan grannklubbarna MAIF och Hymer. Framförallt Hymer hade bestämt sig för att sätta fart på loppet och ryckte och slet i fältet, så att nya utbrytningar och konstellationer bildades hela tiden.

Leo Kaftanski
Leo i utbrytning.
Foto: Johan Ericsson, Myllan Foto

Mot slutet bildades en utbrytning bestående av totalt nio cyklister, varav fyra för hemmaklubben, Marcus Jansson, Rasmus Mikiver, Johan Nystrand och Victor Hillerström-Rundh. Ett halvt varv efter det sista spurtpriset gjorde Marcus en bestämd attack i medvinden på den bortre rakan och kastade loss. Wincent Wallinder, Cycling Academy, Joakim Åleheim, Bure, Gustav Johansson, IBT och de två Motala-cyklisterna, Linus Eriksson Kvist och Niklas Jagerstål hade dock svårt att få till ett bra samarbete i jakten, som en frustrerad Linus kunde konstatera efter målgång.

Medaljkamp i herrelit
Spurt om silvret.
Foto: Johan Ericsson, Myllan Foto

Istället kunde Marcus säkra segern med 10 sekunders marginal före en starkt spurtande Linus och Johan. En glad Marcus konstaterade efter loppet att det nu var dags att ladda för linje-SM och Östgötaloppet.

Marcus Jansson vinner
Marcus kan sträcka armarna i skyn.
Foto: Johan Ericsson, Myllan Foto
1. Marcus, 2. Linus, 3. Johan
Foto: Johan Ericsson, Myllan Foto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *