Kantvindsinferno på Östgötaloppet

Kantvindsinferno på Östgötaloppet

Vädret under veckan hade varit allt annat än vårlikt och när Östgöta Motion samt Östgötatempot kördes dagen innan så var det i bistra förhållanden, men på fina vägar. När det var dags för Östgötaloppet så hade solen tittat fram och vinden gjorde som den ska på denna vårklassiker – den bet i hårt från sidan.

Nedan följer rapporter från damernas och herrarnas elit- och junior-, samt herrarnas senior-klasser. Vill du se fler fina bilder från Sport- och Naturfoto, så har dom delat dom här. Glöm inte att ge dom fotocredd när du delar.

Även om vi inte har någon race report från ungdomsklasserna så vill vi ge en extra shout-out till Jönköpings Cykelklubb och deras fantastiska ungdomssatsning.

En syn cykel-Sverige kommer att få vänja sig vid – firande unga Jönköpings-cyklister. Foto: Sport- och Naturfoto

Damer Elit och Junior – Spurtseger för Frantzich

Författare: Carin Winell

Vinnaren Matilda Frantzich, CK Ringen, flankerad av tvåan Carin Winell och trean Amanda Bohlin, båda CK Hymer. Foto: Sport- och Naturfoto

Hymer hade fem tjejer till start och målet var att försöka vinna. Överlag ett riktigt starkt startfält och mest respekt hade vi för Matilda Frantzichs spurt! 

Loppet började lite trevande och nervöst och ingen ville riktigt göra något. Carin, Johanna och Hymer-debutanten, Amanda försökte sig på några attacker på vägen ut mot Borensberg. Någon riktig bra kantvindskörning fick vi inte till men Adelina och Frida gjorde ett par attacker och vi lyckades sen dra ut fältet rätt rejält på väg tillbaka mot Borensberg. Där gjorde Johanna en bra attack som sedan Matilda Frantzich kontrade på. När vi sedan bryggat upp kom en grupp på 8-10 cyklister iväg och fick till ett bra samarbete. 

Carin kör hårt i utbrytningen, Foto: Sport- och Naturfoto

Efter ett par varv på ”Lilla varvet” återstod fem cyklister, Amanda, Carin, Matilda, Felicia I (junior) och Martina N. Amanda körde hårt i backarna och Carin tryckte på på platten för att trötta ut de andra, framförallt Matilda. Carin försökte sedan komma loss med ett par km till mål men fick snabbt Matilda på hjul och på upploppet kunde Matilda få till en bra spurt och segrade före Carin och Amanda. Felicia vann juniorklassen. Stort grattis till Matilda och Felicia! 

Superkul att vara igång med säsongen och det känns som att vi har ett riktigt vasst lag i år! 

Junior-segrarinnan Felicia Israelsson, MAIF, flankerad av tvåan Clara sundgren, SMACK och trean Erika Ingves, IK 32. Foto: Sport- och Naturfoto

Herrar Senior och Junior – Hymer-seger efter lång utbrytning

Författare: Lukas Merkel

Då vår eminente fotograf, Sebastian Mattsson från Sport- och Naturfoto, var med och tävlade i seniorklassen blev det inga bilder från junior och senior.

Söndagen då Östgötaloppet skulle gå av stapeln var seniorerna och juniorerna först ut. Morgonen började spänt, både av racenerver som vilat en hel vinter men också av den kraftiga vinden. CK Hymer hade hela 18 st till start med målet att vinna. Utöver hymer hade även Bistro ställt upp med ett starkt lag på 7cyklister.

Bistro satte fart på loppet direkt då de släppte iväg 3 cyklister direkt efter start men som snart skulle gå ihop vid första backen. Därefter kom nästa attack av en junior vid långa backen när vi vek ut på det stora varvet och det blev en liten utbrytning på 4 personer varav en Hymerit. Men även den blev snart inkörd av klungan efter någon kilometer. 

Efter det attackerade Hymer några gånger utan att få till någon utbrytning. Men straxt efter Borensberg attackerade Johan Hagelin som blev grunden till den långa utbrytningen. Johan stack iväg solo och kort därefter bryggade några cyklister ifatt med Jan Brugård på hjul.

In i andra kantvindspartiet mot Kårstad började det köras på ordentligt i stora klungan av Bistro och det sprack av bakom en Bistro som släppte lucka. I den utbrytningen fick vi med oss Eric Egelstig och till slut Lukas Merkel som lyckades brygga ikapp tack vare stark hjälp av Sebastian Cano.

Denna utbrytning bryggade snart ikapp den tidigare utbrytningen så det blev en grupp om 13 personer som sedan skulle göra upp om det. När utbrytningen kom in på lilla varvet hade de fått en lucka på ca 2 min ner till klungan. Tempot var lite av och på till och från men blev mer avvaktande sista 2 varven.

Jan Brugård tog stort ansvar och såg till att farten hölls uppe och gjorde en monsterförning hela vägen till Ljungs Allé på sista varvet. Något som bäddade bra för Lukas Merkel som drog en långspurt ifrån början av allén som resulterade i att målet för dagen uppfylldes då det blev vinst för Hymer. 

Lukas Merkel, CK Hymer, var överlägsen i spurten och flankeras på pallen av Øystein Fundingsrud från Fiskeklev Landeveisclub och Petter Olsson, Ringmurens CK. Foto: Sport- och Naturfoto

Ingen junior lyckades komma med i utbrytningen, istället fick dom avvakta spurten för ett avgörande och där gick islänningen Davíð Jónsson, Hjólreiðafélag Reykjavíkur, segrande i striden före finländaren Isak Liljeqvist, Gamlakarleby IF, och bästa svenska junior Sebastian Pettersson, Finspångs Cykelamatörer. För Davíð blev det helgens andra seger då han även vann Östgötatempot.

Herrar Elit – Promenadseger för Hymer

Författare: Daniel Brengdahl

Hugo Forssell tog en promenadseger i kantvinden, Foto: Sport- och naturfoto

Säsongspremiär och tävling på hemmaplan är något extra och vi var såklart väldigt taggade och hade merparten av kärntruppen på plats. 

Solen sken men det var lite kyligt och det blåste mycket så position in på kantvindspartierna var viktigt. Redan efter några kilometer så började det attackeras men vi var med på allt och fältet höll ihop till Borensberg. Till de viktiga kantvindspartierna vid Korskrog och Lönnsås så hade vi hela laget långt framme och hade bra kontroll på situationen. Det blev ytterligare en del hårdkörning på väg tillbaka mot Ljung och det var mäktigt att se att alla i laget var på alerten och jobbade! 

Ambitionerna om att köra defensivt utmanades redan andra korta varvet och det svarade så bra att det bildades en grupp på nio cyklister varav sex Hymeriter, återigen efter bra lagarbete. Vi körde på bra ett par varv och tidsavståndet till dem bakom ökade snabbt till runt en minut. Dessvärre tappade vi PW efter några varv men fem av åtta var ändå så bra odds att det bara var att köra på.

Ett aktivt hemmalag sätter in kantvindsstöten, Foto: Sport- och Naturfoto

Med ett par varv kvar så var avståndet bakåt betryggande och det började attackerades. Efter en del slit och kämpande så var vi åter samlade med fem Hymeriter på nu sju åkare. På sista varvet la Hugo in en monsterattack som ingen kunde gå med på och därmed gick han solo till mållinjen! Bakom blev det spurtuppdrag för Rasmus, som tackade, tog emot och lade beslag på andraplatsen! 

Hymeriterna Hugo Forssell vinnare, Rasmus Mikiver tvåa och femman Daniel Brengdahl. Emil Andersson från Möndals CK tog en stark tredjeplats. Foto: Sport- och Naturfoto

Allt som allt blev det en dag som verkligen gav mersmak med grymt lagarbete och fem åkare topp 7! Vi vill också rikta ett varmt tack till alla ansvariga och funktionärer som möjliggjort Östgötaloppet – utan er hade det inte blivit någon tävling (och vilken fin tävling det blev!).

Utan hjältar som Mats Mikiver inget Östgötalopp. Foto: Sport- och Naturfoto
Thomas Fäldt fick kliva upp på pallen som funktionärs-representant. Foto: Sport- och Naturfoto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *