Bildreportage Xamera Cup, Sviestad

Bildreportage Xamera Cup, Sviestad

Vanligtvis öppnas den svenska tävlingssäsongen på landsväg med Östgötaloppet, men för andra året i rad tvingades loppet flyttas. Men, när det kommer hinder finns det också möjligheter, så vi tog snabbt fram förra årets succé, Xamera Cup och spetsade till den, med en ny deltävling och swecup-status. Så, den 18/4 när vi egentligen tänkt arrangera Östgötaloppet blev det i stället deltävling 1 av Xamera Cup för dam- och herrelit på ett vårsoligt Sviestad.

Damelit

Först ut var damerna med ett relativt litet men oerhört starkt startfält. Det blev en tävling med många attacker och försök, men till slut var det en hård spurtstrid som fick fälla avgörandet. Hela loppet kan du så klart se på Hymer TV.

Masterstart för landsvägssäsongen 2021 ledd av Xamera. Foto: Sebastian Mattsson (@sportochnatur)
En ny säsong, innebär samtidigt nya klubbar och nya kläder. Ida Wånggren såg till att bli den första representanten för nya Motala-klubben Bistro. Foto: Sebastian Mattsson (@sportochnatur)
Loppets första seriösa utbrytningsförsök gjordes strax före det gått 20 minuter, när Carin Winell, Hymer, och Kajsa Eneroth, HiQ Sportsclub gjorde ett försök att komma loss. 2o minuter senare var det dags för Martina Thomasson, Borås, att kasta loss och dagens första och längsta utbrytning var ett faktum. Foto: Sebastian Mattsson (@sportochnatur)
Mycket av ansvaret för at köra i kapp hamnade på hemmalaget, som var den enda klubben med flera åkare. Som vanligt tog Carin Winell, Hymer, ett mycket stort ansvar under hela loppet. Foto: Sebastian Mattsson (@sportochnatur)
Dagens hjältinnor var kanske hemmalagets Anna Johansson och Emelie Hjärtström som blev avställda redan efter 45 minuter bara för att jobba i kapp det och sedan bli avställda och slita sig i kapp gång på gång under de kvarvarande 45 minuter. Däremellan gjorde dom vad dom kunde för att ta förningar och försöka sig på utbrytningar. En enorm kämpainsats! Foto: Sebastian Mattsson (@sportochnatur)
När det var dags för avgörandet var det en stenhård spurt som gällde när Tuva Richter tog hem en klar seger till Skåne och Staffanstorp, medan Johanna kom tvåa genom att pressa sig förbi Matilda Frantzich, CK Ringen, sista centimetern. Foto: Sebastian Mattsson (@sportochnatur)
Dagens vinnare, Tuva, och Johanna var båda glada efter loppet. Foto: Sebastian Mattsson (@sportochnatur)
Vinnarna i Xamera Cup, deltävling 1, 2021, DE
Dampallen efter den första deltävling på Sviestad, 2021. Etta, Tuva Richter, Staffanstorp, tvåa, Johanna Palmqvist, Hymer och trea Matilda Frantzich. Tack till Xamera och för fina priser. Foto: Sebastian Mattsson (@sportochnatur)
Målgång för damelit på Sviestad.

Kompletta resultat för den första deltävlingen finns att finna på Sportstiming.

Herrelit

Herrarnas startfält var klart större än damernas, men precis som för damerna var det ett mycket starkt startfält som infann sig till premiären. Vinden hade mojnat lite och samtidigt delvis vridit något, vilket minskade kantvinden, Det gjorde det svårare att gå loss, vilket inte hindrade cyklisterna att försöka gå på offensiven.

Samlad klunga tidigt i loppet. Foto: Sebastian Mattsson (@sportochnatur)
Efter några varv började det köras lite hårdare i kantvinden och fältet drogs ut i ett långt led. Foto: Sebastian Mattsson (@sportochnatur)
Daniel Brengdahl, Hymer, var aktiv från start. Tillsammans med Vilgot Lindh, Ormsalva, var han ute i en tidig utbrytning. Vilgot valde dock at backa tillbaka efter ett tag och några varv senare var även Danne infångad. Foto: Sebastian Mattsson (@sportochnatur)
Succesivt släppte en del cyklister och mindre klungor bildades bakom huvudklungan. Foto: Sebastian Mattsson (@sportochnatur)
Hemmalaget Hymer tillsammans med lokalrivalen MAIF var aktiva hela loppet. Här ses Henrik Holm längst fram på sin sista tävling på sin svarta Ridley. Dagen efter fick han nämligen sin nya röda och sjukt snygga Ridley levererad från Belgien. Foto: Sebastian Mattsson (@sportochnatur)
Det var inte bara de två lokalrivalerna som stod för aktiviteten, utan flera till, inklusive Serneke Allebikes Richard Larsén, såg till att det hände saker. Foto: Sebastian Mattsson (@sportochnatur)
Precis som bland damerna blev det en spurtuppgörelse med en klar segrare. I det här fallet var det Hymer-fostrade Hugo Forssell representerades MAIF som kunde sträcka armarna i skyn. Richard Larsén, Serneke Allebike kunde ta sig in som tvåa strax före Joakim Åleheim från Team Kalmarsund. Foto: Sebastian Mattsson (@sportochnatur)
Målgång för herrelit på Sviestad.

Kompletta resultat för den första deltävlingen finns att finna på Sportstiming.

Dom som ordnade det hela

För att snabbt få till ett arrangemang, så krävs det att man har funktionärer som är beredda att hugga i och hjälpa till. Därför avslutar vi med bilder på några av dom som var med och såg till att Sverige-eliten fick göra upp på Sviestad.

Emma Johansson hade, precis som flera andra, tänkt debutera i elit i år, men med rådande pandemi-regler fick hon inte ställa upp i den första deltävlingen, utan hjälpte i stället till som funktionär. Foto: Sebastian Mattsson (@sportochnatur)
Ibland kan man tvingas jobba lite hårdare som funktionär. Här är det Hymer TVs producent Jakob Svensson som försöker hinna till nästa uppdrag. Foto: Sebastian Mattsson (@sportochnatur)
Antidoping Sverige var på plats och såg till att hjälpa till så att alla kan tävla på lika villkor. Foto: Sebastian Mattsson (@sportochnatur)
Sist men inte minst funktionärsansvarig, Pierre Nandin, som åter gjorde sitt jobb så bra att han fick tacka nej till folk som ville hjälpa till. Foto: Sebastian Mattsson (@sportochnatur)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *