I denna andra del av vår Cykeltävling för dummies försöker vi reda ut de olika klasserna, och så visar vi skillnaden på tempocykel och den för allmänheten vanligare tävlingscykeln.
Vi börjar med cyklarna.
På linjelopp används en cykel som antagligen de flesta förknippar med cykeltävlingar, eller som den cykel som de flesta använder under till exempel motionslopp som Vätternrundan. Det är en cykel med bockstyre, man sitter rätt så framåtlutad när man håller längst ner i styret, men det är lätt att hitta en mer upprätt sittställning genom att hålla uppe på styret om man så vill. Inga direkta konstigheter.
I klasserna från junior och uppåt är det tillåtet med tempocykel, den ser lite annorlunda ut än den tävlingscykel man oftast förknippar med den förstnämnda cykeln, tempocykeln har ett styre som är mer rakt än bockstyret på en vanlig tävlingscykel och så finns det så kallade tempobågar som cyklisten kan lägga armarna i hålla sig i för att minska luftmotståndet. I tempo handlar mycket om att sitta så strömlinjeformat som möjligt. De flesta kör dessa cyklar med heltäckta bakhjul för att minska luftmotståndet. Dessa hjul är bara tillåtna under tempolopp.
Klasser
Om man besöker en vanlig landsvägstävling så heter klasserna en sak, vid SWE Cup något annat och SM en tredje så vi varnar för en viss förvirring i klassindelningen. För att inte skapa alldeles för mycket förvirring så håller oss till vad de heter i SM-sammanhang!
- Ungdomarna är indelade i tre åldersgrupper, 10-12 år är klassen för de yngsta, sedan finns klasser för 13-14 år och 15-16 år. Tjejer och killar tävlar var för sig, även i ungdomsklasserna.
- Junior är man i cykel från det år man fyller 17 år till och med det år man fyller 18 år.
- Från det år man fyller 19 år får man tävla i elitklasserna, eller som det heter i SM-sammanhang, senior. Här kan man också tävla om U23-titeln fram till det år man fyller 23 år. En tävling i tävlingen så att säga.
- Och så finns det en massa andra klasser för vuxna människor som i SM-sammanhang kallas mastersklasser. Dessa är indelade i åldersgrupper från 30 upp till 75 år. Kan inte dessa tävla i seniorklassen tänker du?
Jo, förvisso, men det här är klasser för de som valt att tävla lite mer på hobbynivå, eller äldre cyklister som vill mäta sig mot andra som nått samma ålder. Masters kan jämföras med veterantävlingar i friidrott och liknande. - Klassindelningen i mastersklasserna tror vi är lättare att förstå, H30 är herrar upp till 30 år, står det ett D framför siffrorna så är det damer, och så vidare uppåt i åldersklasserna.
- Ungdomar, senior och masters tävlar i både tempolopp och linjelopp enlgt denna klassindelning.
- Sedan så tävlas det i paracykling, och det för cyklister som har någon form av funktionshinder. Här finns fyra SM-klasser, handcykel, tandem, racer och trike. Paracyklisterna kör tempoloppet på tisdagen 18 juni.
Banor och starttider för tempoloppen
Banor och tider för linjeloppen
I del tre i Cykeltävling för dummies blir det ordlista på facktermer och taktik, och så tipsar vi om var man som publik ser loppen bäst, del tre publiceras i nästa vecka.